Новогодишните фойерверки в Дубай бяха записани в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямото и продължително светлинно шоу в света, съобщават местни медии.

Постижението официално е регистрирано в Дубай от представителите на Гинес. Така градът счупи рекорда, поставен през 2012 в Кувейт.

Шоуто започна с пиротехническо "обратно броене" до настъпването на Новата година. Фойерверките малко закъсняха – с 20 минути след предварително обявения час. Някои от медиите отбелязват, че това е влизало в плана на организаторите, но други твърдят, че те са били забавени заради силния вятър.

Бяха изстреляни 450 000 фойерверки в продължение на шест минути. Залповете са осъществиха от 400 точки, разположени покрай бреговата линия на Дубай в протежение на 100 км и очертанията на изкуствените острови Palm Jumeirah и The World Islands. С един от залповете беше изобразено знамето на Обединените арабски емирства с размер 225 на 130 метра. Това трябва да се превърне в най-голямото изображение на национален флаг в историята на пиротехниката.

Над 200 пиротехници работеха над организацията на салюта. Зрелището беше наблюдавано от хиляди жители и туристи.