Гари Харстейн, медицински директор на „Формула 1” от 1997 до 2012 г., даде конкретна надежда за Михаел Шумахер.
„Може ли Михаел да оцелее? Отговорът е категорично „да” – каза медикът, цитиран от  „Марка”. – От това, което знаем, да се оцелее и то без последствия при подобни състояния е със сигурност възможно.
Изкуствената кома е за защита и упойка. Всяко сериозно нараняване на главата води до загуба на координация на мускулите на езика и гърлото. Запушване на дихателните пътища увеличава притока на въглероден двуокис, който мозъкът мрази, и намалява кислорода, който мозъкът иска. Така че поставяме тръби в трахеите и се използват респиратори . Това предпазва дихателните пътища и дава отличен контрол на вентилацията. Но за да се интубира някого, трябва да бъде дълбоко анестезиран

Защо Шумахер можеше да говори след падането? „Първоначалният хематом , един вид мозъчен кръвоизлив, може да остави светъл период след травмата. След като се образува хематом, внезапното нарастване на налягането предизвиква внезапни и драматични симптоми. Натискът трябва да бъде освободен бързо и това се прави с неврохирургична интервенция.
Шумахер все още спи и е с леко понижена телесна температура - до 34 градуса. "Това е част от стратегията за подобряване на метаболизма и състоянието на мозъка. Ако температурата се намалява,  намалява също необходимостта от консумация на „полезни неща”.”
Лекарите казват, че Михаел има двустранни травми. „Това означава , че мозъкът е контузен и в двете полукълба. Това не е изненадващо. Става въпрос за удар . Макар и неточно казано, нараняванията - можем да предположим – са смес от три вида. Първо, самият хематом . Това е събиране на кръв, която може да се евакуира . Това е направено и Майкъл ще бъде преглеждан и сканирани редовно, за да се открие образуването на нов проблем.
Вторият тип травми са натъртванията, като синини. Това са основно черни и сини петна по мозъка. Те са резултат на тъп натиск и се състояг от области на възпаление и кръв, изтичаща от съдовете в тъканите. Третият тип са на микроскопично ниво, увреждане на аксоните, които са групи връзка на мозъчни клетки.
Високото вътречерепно налягане е лошо, защото действа за компресиране на кръвоносните съдове, които подхранват мозъка. В допълнение стават трудни  връзките между двете полукълба и между мозъка и малкия мозък. Черепната кутия е вече отворена, налягането е нормално.
Един вариант в случай на продължаване на нарастващ натиск е да се оптимизира потокът към мозъка. Трябва да бъде изпомпана правилно кръв, която съдържа точното количество кислород и глюкоза, за да се поддържа здравословен клетъчния метаболизъм с дълбоко упоен пациент. Другата възможна операция е да се премахне едно голямо парче от черепната кост. Тази крайна мярка се нарича декомпресивна краниектомия и се налага, когато мозъкът е наистина подут.”
Така че не е изключено и влошаване на състоянието. Следващите няколко дни ще бъдат много важни.