Поредна уникална находка зарадва археолозите, които проучват тракийския комплекс в Свещари. За финал на една много успешна година екипът на проф. Диана Гергова откри плосък некропол на 6000 години, в който най-интересният експонат е скелетът на бременна жена.

Общо пет са скелетите, които са били положени в некропола. Те са в необичайни пози – със свити крака, а едно от погребенията е било на млада жена в напреднала бременност. По намерените кости става ясно, че е била погребана с нероденото си дете – нещо, което се среща много рядко. Скелетите са ориентирани в посока изток-запад и са положени свити на лявата си страна, с глава, обърната на юг.

"Откритието хвърля светлина върху културното развитие на българските земи през един драматичен период на климатични и етнични промени от края на блестящата Варненска цивилизация в края на петото хилядолетие пр. Хр. до в началото на бронзовата епоха в края на четвъртото хилядолетие пр. Хр. Гробовете на младата бременна жена с изящни седефени накити, на мъже и деца от четвъртото хилядолетие пр. Хр. са първото доказателство , че стратегическият и изключително благоприятен в климатично отношение район на Сборяново е бил заселен хилядолетия по-рано, отколкото се смяташе досега", сподели проф. Гергова.

Това е поредният необичаен ритуал, на който тя и екипът й се натъкват по време на проучванията си в района около Омуртаговата могила. По-рано тази есен археолозите попаднаха на единствената у нас колесница с две колелета, заровена с два коня, както и на гробница с олтар във вид на пресечена пирамида. Находките са единствени по рода си в България и дават интересни сведения за обредите на гетите.

Ако се намерят средства, проучванията в Свещари ще продължат и догодина. През тази година те станаха възможни с помощта на японски спонсори, които подготвят филм за тракийските находки и живота на траките. Желанието на екипа на проф. Гергова е Омуртаговата могила да стане достъпна за туристи и да бъде в общ комплекс с Голямата царска гробница, известна със статуите на кариатидите.