В Саудитска Арабия комисията за поощряване на добродетелта и предотвратяването на греха забрани на жителите да отбелязват Нова година по григорианския календар, предаде Al Jazeera. На жителите на Саудитска Арабия се забранява на 31 декември и 1 януари да изразяват публично радост по повод настъпването на новата година, а на местните магазини им се забранява да продават празнични подаръци и цветя.
Забраната се основава на това, че мюсюлманите не следват григорианския календар. Магазините, продаващи новогодишни стоки, са заплашени от солени глоби. Комисията за поощряване на добродетелта и предотвратяването на греха заявих, че нейни членове ще бъдат изпратени във всички кътчета на страната, за да следят за спазването на забраната на празника.

В същото време от Комисията обещаха да не обискират частните домове. „Не ни интересува какво се случва в домовете на хората. Нашата задача е да не допуснем публично празнуване на Нова година“, се казва в изявление на органа.

Властите са наложили и пълна забрана за внос на стоки с новогодишна символика, а за нарушителите на забраните дори се предвижда и арест.