Британски телевизионен екип е снимал миналата седмица в Столипиново - кварталът с най-многобройно ромско население в цяла Европа, своеобразна забележителност на Пловдив.

За това разказва възрастен жител на гетото, който уточнява и въпроса, задаван от британските колеги: "Искате ли да работите в Англия?". Само ден има до Новата година, която ще даде възможност на българските работници да стъпят почти безпрепятствено на британския трудов пазар и подобни "новини" не се подминават незабелязани в квартала, в който гурбетчиите в Германия и Франция са през къща. Според нашия източник, след 14-ти януари кварталът ще остане без млади хора, защото всички стягат багажа за Англия.

"Тук има голяма дискриминация", казва човекът, "ония от Лондон казаха, че работа ще има за хора с висше образование, а в квартала има няколко среднисти, ама все пак казаха да ходим, че ще намерят там места за нас". Синът му е един от среднистите в квартала, в момента работи, но дълго време никой не е искал да го назначава. Друг жител на квартала, 38-годишен, признава, че няма и ден трудов стаж. Поработва за ден-два някъде, вземе парите и бяга.

Столипиново отдавна не е онова гето, което беше преди години. Част от него може да претендира дори за луксозен квартал. Зад големите просторни къщи обикновено пак стоят пари, спечелени в Европа. Как точно, историята мълчи. Добре поминават и търговците, разпънали сергии със шарени стоки, внос /дали легален или не - пак не се знае/ от Турция. Камери и фотоапарати тук се приемат като враг №1, защото най-вероятно и един лев данък от тази улична търговия не влиза в хазната.

Затова пък охотно показват "най-бедните" в Столипиново. Две жени, едната с "най-малко три деца", другата болна, живеят без отопление през зимата. По стените на къщата на втората жена зеят дупки колкото едър мъжки юмрук. Въпреки масовото получаване на социални помощи в квартала, тези двете са останали извън погледа на институциите, защото нямат нито лични карти, нито пари да си извадят.

Въпреки забраната за движение на конски каруци на територията на целия град, включително и в ромските махали, Столипиново изглежда като граничен град в Дивия запад по времето на раждането на Америка - пъргави кончета теглят талиги по улиците и се разминават с хора с колички, натоварили на тях стоката си.

В дните преди Нова година добре се харчат баклави и баници. Половината от квартала, самообявила се по незнайни причини за турци, ще среща Нова година утре с телешки суджуци и пиле. Другата половина се "въоръжава" с пиратки и всякакви пиротехнически нововъведения и чака с нетърпение да ги използва в чест на новата календарна 2014-та. Но си пазят силите за празник до насита на циганската нова година, която е на 14-ти януари - по стар стил Васильовден или Банго Васил.