Грипът дойде и никой не е застрахован, че вирусите ще го подминат, но можем да опитаме да засилим имунитета.
Седем прости средства могат да помогнат за стабилизирането на имунната система, пише сайтът "Болен Здрав".

Витамин С

Според  специалистите сред най-силните врагове на сезонните вируси е витамин С. Освен че повишава устойчивостта към инфекции, той има и множество други функции – увеличава усвояването на желязо, подпомага терапиите при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак.
Витамин С подобрява дейността на белите кръвни телца, които пък имат функцията да откриват и разрушават вирусите, бактериите и изродените клетки.
Не забравяйте, че сред най-богатите източници на витамин С са шипката, цитрусовите плодове и зеленчуците.

Цинк

Цинкът е необходим за растежа и жизнеността. Има отношение към вътреклетъчните реакции, клетъчното делене и клетъчната смърт. Микроелементът поддържа имунната система, облекчава симптомите на простуда и грип и ускорява възстановяването. Съдържа се в задоволителни количества в свинското, пилешкото, заешкото и телешкото месо, рибата, пълнозърнестия хляб, жълтъците, ядките и др.
Витамин D
Витамин D играе важна роля за имунната система и регулира нивата на калций и фосфор в кръвта. Витамин D може да се задържи в тялото в продължение на няколко месеца, тъй като е мастно разтворим. Той се синтезира под действие на слънчевите лъчи в кожата и костите. С високо съдържание на витамин D са рибата, млечните продукти, яйцата и зелените листни зеленчуци.

Женшен

Женшенът има славата на панацея – лек за всички болести. Наричан е коренът на живота. Растението е враг на стреса, облекчава умората и подсилва имунната система. Съдържа комплекс от полезни вещества – глюкозиди, тритерпенови сапонини, смоли, алкалоиди, ферменти, захар, пектинови вещества. От витамините в най-голямо количество са витамин С, B1, В2. Женшенът е богат и на фосфор, манган, желязо.

Ехинацея

Ехинацеята е красива като цвете, но е лечебна билка. За подкрепа на здравето се използват стъблото, цветовете и корените – укрепват имунната система и предпазват от инфекции. Ценните качества се дължат на флавоноидите и полизахаридите, на които е богата. Има благоприятно действие срещу възпалителни процеси – най-вече на горните дихателни пътища, гърлото и ушите.

Пчелни продукти

Пчелните продукти (мед, прополис, пчелно млечице, пчелен прашец) имат доказано антиоксидантно действие върху целия организъм.

Чесън

"Природният антибиотик" съдържа десетки видове молекули, които се справят с патогените. Неотдавна в него е намерен и редкият природен елемент германий, който има противотуморен ефект. Изяждането на няколко скилидки на ден помага срещу честите простудни и вирусни инфекции, премахва умората, стабилизира работата на дебелото черво.