Емблематичната за Русе спортна зала, която от 30 години стои недовършена в центъра на града, най-после ще бъде изградена. Това стана възможно, след като държавата отпусна целево 2 млн.лв., а през 2014 г. се предвижда да бъдат дадени още няколко милиона.

Новата спортна зала ще бъде една от най-модерните в България, като целта е в нея да се провеждат европейски спортни шампиони.

Мултифункционалната спортна зала от години е болка на русенската общественост. За да бъде довършена, общината направи публично-частно партньорство с фирма-инвеститор, но се оказа, че е нужна и известна подкрепа от държавата. Първият финансов транш от 2 млн.лв. вече е факт и днес бе подписан договорът между кмета на Русе Пламен Стоилов и представителя на частното дружество "Проект Русе" Георги Пейчев. Договорът е за покупко-продажба на малко над 22% от подземните гаражи на спортната зала, като общината закупува с тези 2 млн. лв. част от подземното съоръжение на залата. Останалите 7 млн. лв., за закупуването на гаражите, се очаква да бъдат отпуснати от държавната хазна през 2014 г.

"Оттук нататък следва да направим покривната конструкция, която трябва да бъде довършена, както и да се облече залата отвън с облицовъчни панели, за да може да бъде затворена. Очакваме другите траншове, както и инвестираното от страна на частния инвеститор, за да може да бъде довършена залата в срок", обясни Георги Пейчев.

Крайният срок по договор е февруари 2015 г., но от дружеството се надяват да успеят и по-рано. Самата зала ще бъде мултифункционална и една от най-модерните у нас.

"Тя трябва да бъде както за спорт, така и за културни мероприятия, така че всички неща трябва да бъдат приложими в тая зала. Ще има 5600 седящи места, с опция, когато се налага – примерно за концерт, да се направят допълнително места, които да бъдат на самото игрално поле. С правостоящи ще стигне до около 8000 души", каза още Пейчев. Залата ще има и специални пана, които да осигуряват нормален звуков фон, поглъщайки страничните шумове. Това е направено за концертите, включително и рок събития при интерес на промоутърите.

Инвеститорът е направил проучване, което показва, че в Европа подобни зали имат между 5000 и 8000 места, за разлика от Щатите, където са по 20 000 места. В Европа обаче подобни зали се пълнят трудно. Русенската нова придобивка ще отговаря напълно на изискванията за европейски първенства и ще кандидатства за мачове от Евроволей през 2015 година.