Католиците трябва да имат предвид три ключови израза за добър семеен живот: извинявай, благодаря и съжалявам. Това бе вчерашното послание на папа Франциск, който припомни и тежкото положение на мигрантите и бежанците, предаде ДПА.
"Нека запомним трите ключови думи, за да живеем в мир: извинявай, благодаря и съжалявам", каза понтифът.
Мирът е осигурен, "когато в едно семейство не си натрапчив и казваш: извинявай; когато в едно семейство не си себичен и се научиш да казваш: благодаря; когато в едно семейство разбереш, че си направил нещо лошо и се научиш да казваш: съжалявам", каза Франциск.
Пред изпълнения с хора площад "Свети Петър" понтифът призова домакинствата да се грижат за най-нуждаещите си членове като старите хора и децата.
"Често си мисля, че трябва да се вгледате в отношението към децата и старите хора, за да видите как се развиват нещата в едно семейство", каза той.
През октомври Франциск каза на младоженците да се карат, колкото искат, но винаги да се помиряват след това, припомня ДПА.
Днес той говори в деня, в който Католическата църква чества Деня на Светото семейство. Припомняйки бягството в Египет на Йосиф, Мария и Исус, описано в Библията, той се помоли за "милионите семейства", които днес са принудени да напуснат домовете си.
Франциск също така каза специална лична молитва, чрез която той непряко загатна за дългогодишното съпротива на Църквата срещу разводите и абортите, отбелязва ДПА.