Академик Антон Дончев, автор на романа "Време разделно", заяви пред бТВ, че романът е достоверен и представя истински факти относно кървата история на българските предци.

Нападките срещу „Време разделно" започват през 2002 г., с обвиненията, че романът съдържа фалшиви исторически факти.

Според акад. Дончев атаката срещу събитията в романа се случва по много непочтен начин. "Романът в Америка струва около 130 долара. Той е "нежен" в сравнение с това, което се е случило в историята. Ужасяващите събития са траяли векове. Това, което българите са надделяли, показва, че сме с добри гени", казва авторът.

В отговор на твърденията, че историческите факти в романа не са истинни, акад. Дончев твърди, че е имало насилствено помохамеданчване. Знае се датата, когато босненци са помохамеданчени лично от Мехмед II Завоевателя. Той добавя: "Имало е дръвник, имало е чалма. Плащал се е кръвен данък - сина от 9-14г. го прибират, и в момента, в който прекрачи бащиния праг, той юридически става роб на султана. След това го обрязват и насилствено го правят мохамеданин. По този начин по времето на Сюлейман 150 000 души са превърнати в роби".

Исторически всички народи са защитавали своята неповторимост с оръжие. "Но когато кажем, че нашият народ е живял под чадъра на султана, ние сме били добре, герой като Левски се превръща в терорист, т.е. историята не може да се преправя, а трябва да се разбере", заявява авторът.

Акад. Дончев твърди, че не е получавал поръчка за написването на романа, създаден за 41 дни. Авторът е писал книгата в Родопите, където е видял, че това е една планина, пълна с ужасни спомени за промяната на вярата - гробища, пещери, списъци на отказали хора, които са избити. Романът цели да разкаже на родопското население неговата история. След излизането на романа, се получили много писма, в които българите изразяват своята благодарност, че той е възвърнал уважението им към т.нар. „народни предатели".

На въпрос дали са ни клали, акад. Дончев отговаря: "Цялата история говори за едно непрекъснато клане. Но на историческата сцена от 15 народа, сме оцелели само ние и арменците. Българите имат невероятни качества - те са синтез, ние сме народ, роден от словото. Ние сме народ, защото има български дух. Народите се легитимират със своята история. Но у хората трябва да бъде събудено чувството за национална принадлежност. Нацията ще остане."