Над две трети от британците ще посрещнат българските и румънските имигранти с добре дошли след падането на трудовите ограничения на Нова година, ако се интегрират и работят здраво, показва проучване на общественото мнение, публикувано днес във вестник "Гардиън".
68 процента от участниците в сондажа, проведен от института Ипсос МОРИ (Ipsos MORI), ще са доволни да приемат имигранти от двете източноевропейски страни, които знаят английски език, имат работа, плащат си данъците и се интегрират в местната общност.
Положителното отношение е най-силно сред анкетираните във възрастовата група между 35 и 44 години, 72 процента.
Британците ще посрещнат българските и румънските имигранти с добре дошли, въпреки изблика на антиимигрантска риторика от страна на водещи политици, отбелязва "Гардиън".
Проучването е било проведено след интервюто на българския президент Росен Плевнелиев за неделното издание на "Гардиън", "Обзървър", в което
той предупреди британското правителство да не се отказва от традиционната си толерантност към имигрантите за сметка на изолацията.
Британският министър на бизнеса Винсънт Кейбъл, който е от по-малкия партньор в управляващата коалиция, либералните демократи, отговори на призива на Плевнелиев, като обвини премиера Дейвид Камерън и неговата Консервативна партия, че водят вредна популистка политика по имиграционните въпроси.
Въпреки негативната пиар кампания обаче, отчита "Гардиън", само един на четирима британци, 24 процента, смята, че ограничаването на свободата на движение на хората трябва да е приоритет за Великобритания в Европейския съюз.
Аналогичен дял от анкетираните, 26 процента, е на мнение, че страната трябва да напусне ЕС, ако той не промени правилата си в областта на имиграцията.
Според близо половината британци, 45 процента, спазването на изискването за плащане на минимална работна заплата е едно от най-ефикасните средства за прекратяване на практиката да бъдат подбивани възнагражденията на местните работници от европейски имигранти.
Значително мнозинство, 63 процента, се обявяват за затягане на правилата на социалната система.