Екзекутирането на вторият човек в Северна Корея е извършено след военен сблъсък между верни му сили и армейски части на диктатора Ким Чен Ун.

Това пише в. "Ню Йорк таймс", който заедно с редица други западни издания търси обяснение защо на 12 декември бе осъден и разстрелян Чан Сон Тхек, който бе не само номер №2 в йерархията на сталинисткия режим, но и свако на младия диктатор (съпруг на леля му). Вътре в диктатурата протича притовоборство на силите не по идеологически, а по икономически причини, твърди изданието. Съществуват сили, които се борят за контрола върху отделни сектори от икономиката на страната. Не е изключено причина за сблъсъка да е бил контролът върху твърде доходния износ на охлюви, раци и въглища, предполага вестникът. Позовавайки се на американски и южнокорейски източници изданието твърди, че екзекуцията на свакото е свързана с престрелка между верни на младия диктатор армейски части и военни, подкрепяли "регента" Чан. Кич Чен Ун изпратил 150 полугладни войници в контролирани от свако му риболовни зони. Верните на свакото отряди избили войниците на Ким. "Това било последната капка, преляла търпението на Ким Чен Ун, който възприемал свако си като заплаха за своя авторитет и за доходите си", пише "Ню Йорк таймс". Армията изпратила доста по-мощни сили, които разпиляли военните на Чан и разстреляли двама от командирите му. Според британския в. "Индипендънт", позоваващ се на японски източници, Ким бил смъртно пиян, когато заповядал да бъде екзекутиран свако му.

"Откритата война между двете групировки свидетелства за дълбок разкол в управляващата върхушка. Това е борба не само за политическа власт, става дума за извършващо се разграбване на страната, за контрол върху икономически сфери, които осигуряват износа в Китай (риба и въглища) и носят доходи на конкретни лица", обобщава още "Индипендънт".

На свой ред американското обществено радио NPR смята, че между Ким и свако му е съществувала дълбока неприязън. То се позовава на севернокорейската държавна агенция, която твърдеше, че Чан "без ентусиазъм" ръкопляскал при избирането на Ким за възловия пост зам-председател на Централната военна комисия на страната".