Много по-леките операции, манипулации и процедури ще се извадят от болниците и ще се извършват в извънболничната помощ. Това е записано в приетата Национална здравна стратегия 2014-2020.

"У нас е най-лесен достъпът до най-скъпата помощ - тази в лечебните заведения", коментира за "Преса" управителят на НЗОК доктор Румяна Тодорова. Според нея проблемът в болниците трябва да бъде "затегнат", така че там да попадат хора, които наистина имат нужда от такава помощ.

"В момента за една гастроскопия се влиза в болница, защото пътеката е 600 лева. Вместо да се направи от специалист в център, който разполага с легла за краткосрочно лечение, където обаче цената е само 25 лева", обясни доктор Тодорова.

Според нея пример за пилеене на средства е и пътеката за глухота. Тя струва 300 лева, а лечението в болница включва правене на аудиопрограмата и нагласяване на слуховото апаратче. "Това е нелепо и може да се направи в поликлиниката срещу 18 лева", добави управителката на НЗОК.

Други манипулации, за които няма да е нужно да влизаме в болница, са обработката на рани, вливания на медикаменти и биопсия. По този начин ще бъдат освободени средства за поемането на някои скъпи импланти и консумативи, както и за лекарства.