Великият приор на България Румен Ралчев представи по ТВ7 втори том на поредицата си, посветена на историята на тамплиерството и масонството.

"В България в момента има около 5000-6000 масони. Това са хора с определено влияние. Те не мислят какво имат в хладилника, а за развитието си. Учудващо е, че политиците не се облягат на този тип граждански общества", каза Великият приор.

"Масонството е изключително градивно за човек от средната възраст нагоре. Той вече разбира, че печеленето на пари не е най-важното нещо в живота. Масоните се представят открито пред света, най-вече в страни като САЩ и Германия. Не може да има нищо тайно в епохата на интернет", отбеляза още Ралчев.

Според него "реактивирането на масонството в България започва през 1991 – 1992 г. след 50 г. мълчание".

В исторически план първите ложи, създадени от българи, са след Освобождението. "По време на Турското робство сме имали масони, които са членували в ложи в Румъния. Една от версиите е, че и Васил Левски е бил масон. Полагането на револвера и камата и начинът на заклеването, практикувани от него, са близки до масонските", коментира Ралчев.