Преди 2 г. музикалната педагожка на 10-годишните пианисти от Шумен - близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, дала идеята двамата да си пуснат дълги коси. “Вие ще бъдете музиканти, а тази професия изисква да сте артистични”, казала Маринела Маринова.

“Веднага се съгласих, а в нашата къща, щом аз се съглася, съгласни са всички”, смее се бащата на момчетата Дениз Игнатов. По призвание той също е музикант, но професията му е да спасява хора. Работи като фелдшер в Бърза помощ в Каолиново. Дори след 48-часово дежурство винаги е в Шумен при синовете си Хасан и Ибравим и каките им, също близначки, 17-годишните Мерлин и Нермин.

След съвета на Маринела Маринова момчетата веят дълги коси. Имат си гребенче - казват, че било късметлийско. Вече е останало половина, но само с него бащата ги реши преди концерт. То винаги е в пътната им чанта.

Ще го носят и в Малта, където на 15 ноември в столицата Ла Валета талантливата Крисия Тодорова и пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови ще представят България на музикалния конкурс “Детска Евровизия 2014”.

Българската група, която се състои от 10 души, заминава утре. По регламент всички участници трябва да са там седмица по-рано. С Крисия пътуват майка , сестричката  и нейната преподавателка, а с близнаците – баща им. Педагожката им няма да е с тях.

“Точно когато трябва да се гордее с тях, защото тя ги създаде, според мен обкръжението в училището не  разрешава да се изявява”, съмнява се бащата. “Ще я оставят без работа. Много се прочухме и много завистници се появиха в училището. Тя е голямата фигура в нашия живот”, признава мъжът и смята, че училището, вместо да се гордее, създава спънки на децата.

Преди 2 г., когато Хасан и Ибрахим почнали първите си изяви на национални и международни конкурси, била сменена бравата и стаята с пианото била заключена.
Сега в дома на семейството има две пиана – едното е дарение, другото го купили.
“Моите деца са конкурсофили”, усмихва се бащата.

“Не отиваме да си губим времето - нашата цел е победа. Всеки конкурс - победа”, отговарят те. В живота на Хасан и Ибрахим няма нищо случайно. Помагат им много хора. Децата първо бяха забелязани от фондация “Димитър Бербатов” и техният старт започна на шестата церемония по награждаването на успелите деца през май т.г. Това събитие се проведе в “Шоуто на Слави”.

Месец преди това в София минал тежък кастинг, на който трябвало да се изберат от многото деца на фондацията, тези които ще свирят на церемонията. В комисията бил и Евгени Димитров-Маестрото. Той се обадил на бащата Дениз: “Децата пианисти, които ще представим, ще бъдат Хасан и Ибрахим.”

Държат да се свири на 4 ръце рапсодия “Вардар” на Панчо Владигеров, която е 9 минути. Но от шоуто дават 3 минути. “Не можем да я късаме, как да режеш от великия Владигеров”, отсича Маринова. Решават в Шумен да я репетират цялата, а в София, “откъдето искат, оттам да я късат”.

Когато минала репетицията, от шоуто се убедили в таланта на момчетата и Слави казал: “Деветте минути на тези деца ще им се дадат.” Девет минути тв време е истински шанс за виртуозните пианисти. Със своето блестящо изпълнение те стават звезди. След месец и половина Маестрото пак се обажда на бащата и го кани на среща със Слави.

“Той ми вика: “Върти ми се идея да акомпанират на песен за детската Евровизия.” Бях на седмото небе. Първо на сестрите казах, а те тактично им предадоха новината, за да не им призлее от радост”, разказва бащата.

Нотите на песента “Планетата на децата” организаторите дават на Дениз в началото на септември. Той се връща в Шумен вечерта към 22 часа, но децата не могат да репетират, защото живеят в блок. На другия ден до 11,30 ч вече са я разучили.

С Крисия се запознали на 19 септември в звукозаписното студио на БНР. Никой не ги предупредил за изненадата. В помещението ги чакали два рояла - бял и черен. Момчетата записват музикалната партия. И едва когато приключват със записите, Евгени Димитров им поднася изненадата. Води Крисия и родителите й.

“Криси, този с бенката е Хасан, другият - Ибрахим. Те са великолепни пианисти, сигурен съм, че ще се справите отлично”, казал Маестрото. Крисия е с 6 месеца по-малка - родена е на 2 юни 2004-а, а близнаците - на 15 декември 2003-а.

“Тя е чаровна и красива, пее чудесно и е със самочувствие.” Това смятат за своята партньорка Хасан и Ибрахим. Тогава децата само се запознават, но истински се опознават на другия ден по време на пробите на костюмите и докато 8 часа правят видеозаписа на клипа.

През целия ден много ги глезел Евгени Димитров. “Прегръща ги, купува им лакомства, ама им влезе под кожата. Голям човек е Маестрото”, допълва бащата. Мисля, че точните
деца са събрали на точното място, казва бащата Дениз.

Малките майстори на пианото мечтаят всичко това да се повтори. “А защо да не направим един албум с Криси?” Това е идеята, която не ги напуска. В Малта децата ще бъдат посрещани на червен килим като звездите в Холивуд.

“В Малта ще ти разбием и ще се върнем като герои.” Това са последните думи на Хасан преди да се разделим. А бащата добавя, че само ако на сцената падне гръм, може да се обърка нещо.

Заради многобройните си участия в международни конкурси виртуозните деца пианисти са познати в много държави. Затова очакват голяма подкрепа от Турция, Германия, Македония, от турци, живеещи в цяла Европа.

От момента, в който “Планетата на децата” се появи в предварителните класации в интернет и ги оглави, те непрекъснато следят движението на песента.