Досега няма установени пестициди или неразрешени съставки в цитрусовите плодове в търговските обекти в страната. Това каза в интервю за Фокус Райна Иванова, началник отдел „Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя увери, че потребителите спокойно могат да консумират цитрусови плодове - те подлежат на сериозен контрол.

„На границите ни с трети страни, със страните, които не са членки на Европейската комисия, имаме гранични инспекционни пунктове. Там се проверяват плодовете и зеленчуците, взимат се проби за лабораторно изпитване", обясни Иванова.

Тя препоръчва на всички потребители да пазаруват само от регламентирани обекти; когато пазаруват храни, да гледат най-напред дали е цяла опаковката на храната, дали не е нарушена опаковката на храната. Ако е нарушена опаковката на храната, потребителите да сигнализират управителите на обектите, за да бъдат премахнати продуктите от рафта. Трябва също да четат етикетите на храните, да гледат температурите на съхранение; ако са храни с температурен режим на съхранение, да гледат сроковете на съхранение и де на купуват храни с изтекъл срок на съхранение.

„Ако имат някакво съмнение относно храните, да се обаждат на нашите телефони, за да извършим проверки. И когато купуват, да запазват касовия бон, за да могат да докажат от къде е закупен продуктът", каза още Райна Иванова.

Горещата линия е на 24-часов работен режим и телефонът е 0700 122 99. Освен на телефоните на дежурните инспектори, потребителите могат да подават сигнали и на горещия телефон, подчерта Иванова.