Гърция поема на 1 януари 2014 г. председателството на Европейския съюз за пети пореден път. Страната си поставя за цел да постигне напредък както в икономическия растеж, така и в имиграционната и морската политика, но разполага с малко време, за да постигне сериозни резултати, предава ДПА, цитиран от bTV.
Атина обеща да изпълни задачата с минимален бюджет на фона на множество спекулации, че страната може да има нужда от трета международна спасителна програма. Гърция, която беше най-тежко засегната от дълговата криза в еврозоната, все още се мъчи да излезе от шестгодишната рецесия, въпреки външната помощ на обща стойност 240 милиарда евро.
Премиерът Андонис Самарас заяви, че Атина ще осигури председателство на "възможностите", а не на кризата, когато поеме щафетата от Литва. Той посочи, че решаването на проблема с младежката безработица ще бъде приоритет. Гърция е тежко засегната от този проблем, като общата безработица в страната достига около 27 процента.
Атина също така възнамерява да постигне напредък в плановете за създаване на банков съюз на 17-членната еврозона, който има за цел да възстанови доверието във валутния съюз и да помогне за защитата му от кризи.
"Надявам се и вярвам, че гръцкото председателство ще бъде чудесна възможност да се покаже, че Гърция е способна не само да реши собствените си проблеми с европейска солидарност, но също така, че е способна да даде важен принос към европейския проект", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
Гърция заяви, че ще похарчи само 50 милиона евро за председателството на ЕС. Австрия, Финландия, Португалия и Словения похарчиха около 70-80 милиона евро за тази задача, според гръцки медии. Тя планира също така да намали размера на организационния екип до около 150 души. По време на кипърското председателство миналата година този екип се състоеше от 250 души.