Свободното движение на работната сила, идваща от Румъния и България, няма да влезе в сила в Швейцария на 1 януари 2014 г., за разлика от страните, които са членки на Европейския съюз, съобщават швейцарски медии, цитирани от bTV.
Ограниченията на разрешителните за престой в Швейцария, която не е членка на ЕС, са възможни до 2016 г. А предпазната клауза може да бъде активирана до 2019 г. Тези мерки бяха приети през 2009 г. с народен вот.
Хърватия, която се присъедини към ЕС на 1 януари 2013 г., ще трябва да чака между пет и седем години, за да се възползва напълно от свободното движение в Швейцария. Това предвижда проект на Федералния съвет, подложен на обсъждане през август.
За период от още 10 години Швейцария може да ограничава едностранно имиграцията, идваща от Хърватия. Швейцарците може да бъдат призовани пред урните, след като парламентът даде "зелена светлина" на този допълнителен протокол към споразумението за свободно движение с ЕС.
От друга страна, предпазната клауза беше активирана от Федералния съвет през април 2012 г. срещу осем от десетте страни, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. През 2013 г. тя беше удължена с една година и за другите страни от ЕС.