На 27 декември Православната църква почита първия християнски мъченик – Свети Стефан. Имен ден имат Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.

Свети Стефан е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите завидели на Свети Стефан, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Света Богородица.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината.

Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини Най- често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

Ладуването на тозиден е един от основните обичаи от календарно-обредния цикъл. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.