Подготвяният нов закон за движение по пътищата ще бъде безпощаден и за пътниците. Всеки, който се вози при пиян шофьор, ще отнася солена глоба, съобщи бТВ. Водачите в нарушение ще бъдат наказвани по-тежко, когато возят хора и по-леко, когато са сами в колата. Това са част от новите предложения за промени.

Продължават обсъжданията за това как да изглежда бъдещият нов Закон за движение по пътищата. По тази причина при авторите му непрекъснато постъпват нови и нови предложения от различни организации и институции. Те са насочени, както към обучителния процес и вземането на книжка, така и към поведението на пътя и конкретните нарушения.

Сериозно внимание се обръща на младите водачи - предлага се, ако шофьор вземе книжка преди да навърши 18 години, да шофира с придружител, който да бъде глобяван при нарушение. Освен това младите водачи ще трябва да карат по магистрала с до 110 километра в час, с до 80 километра по извънградски път, а допустимата им алкохолна проба трябва да е не 0,5, а 0,2 промила.

Друго предложение е шофьорът да не тръгва без пътниците в колата да са сложили коланите си. И още - водачите, които вече имат по няколко инцидента, да се третират по-строго.