Опитът на Ричърд Брансън да развежда туристи до космоса претърпя сериозен удар, след като космически кораб на Virgin Galactic се разби по време на изпитателен полет в южната част на Калифорния, в резултат на което загина един от пилотите, а другият бе ранен, пише в. "Индипендънт".
SpaceShipTwo излетя за изпитателен полет от база на Virgin Galactic на около 160 км източно от Лос Анжелис. Летателният апарат е проектиран да бъде издигнат във въздуха от самолета WhiteKnightTwo до височина от 15 000 метра, след което се отделя и задейства двигателите си, за да се насочи към границата между земната атмосфера и космоса. Свидетели съобщават, че апаратът се е взривил веднага след като се е отделил от WhiteKnightTwo.

Инцидентът представлява огромен удар за амбициите на сър Брансън и неговата компания Virgin Galactic и може да се окаже ПР-катастрофа за развиващата се индустрия на космическия туризъм. Virgin Galactic е една от водещите фирми в търговската космическа надпревара. Въпреки това датата на излитане на първия търговски полет на Virgin бе многократно отлагана, а някои експерти се опасяват дали изобщо ще има такъв.