Мащабна далавера с коли с BG регистрации набира скорост в Италия. Баровци от Апенините, които карат скъпи и мощни автомобили, взимат наши номера, за да могат да шофират необезпокоявани от радарите и видеонаблюдението в централната част на градовете. Според вестник „Кориере дело спорт”, който съобщава за набиращата все по-голяма скорост тенденция, благодарение на нашенската регистрация плащането на паркинг в „Синя зона” в населените места между Алпите и Сицилия става по желание.
Дори да бъдат глобени за някакво нарушение, джигитите се отървават, тъй като изпращането на актовете в България е дълга и скъпоструваща процедура и често се избягва. Друго предимство било много по-евтината застрахователна полица, която се плаща у нас. Що се отнася пък до талона за технически преглед, който на Апенините никак не е евтин, той можело да бъде получен по пощата от подставено лице у нас само за 50 евро.

За да илюстрира тезата си за страховитите вече измерения на „епидемията”, изданието публикува резултатите от направено проучване в Ebay и по-специално на страниците с оферти на коли втора ръка. „Кориере дело спорт” посочва обява, в която продавачът предлага БМВ, серия 3 за малко над 15 хил. евро. Продавачът е от град Барлета и пише, при това с главни букви: „Държа да уточня, че колата е регистрирана в България във фирма за търговия с автомобили и много изгодни са пътният данък, застраховката и техническият преглед – 250-300 евро на година.

Друг пък тарикат, луднал по нашенските номера, на 28 октомври бил написал в края на офертата си за продажба на Форд Фокус: „Обадете ми се, ако искате да регистрирате вашата кола в България!” Друга обява за скъп „Ягуар“ от Милано пък започва с рекламата, че колата е с български номер.

Поредното предимство на това да въртиш из Апенините волана на кола с българска регистрация е, че полицаите често се подвеждали от абревиатурите на нашите номера, които напомняли тези на градове в Италия. Така на оставяните на предните стъкла на автомобилите талони за плащане на глоба най-вече при неправилно паркиране полицаите пишели, че колата е от намиращия се до Милано известен град Бергамо. Просто защото неговите инициали са BG или точно като тези на нашата страна – и тук, и у нас те се поставят в синьото каренце под „звездното кръгче” на Европейския съюз.
За да неутрализират този неблагоприятен за италианската хазна момент, пътните полицаи напоследък предприемат друга тактика срещу нарушилите правилника за движение шофьори на коли с българска регистрация. Ако например автомобилът е паркиран неправилно, те застават до него и чакат водача докато дойде, като изискват от него моментално плащане на глобата на ръка. Не го ли пък дочакат, викат паяк, като нарушителят обикновено плаща между 200 и 250 евро за глоба и транспорт до полицейския паркинг.