Двама българи попаднаха сред десетимата финалисти за конкурса „Редактор за един ден“(/https://www.facebook.com/events/362234883934262/?source=1), организиран от Европейския парламент.

Трима от финалистите ще бъдат поканени за три дни в Страсбург и в един от тези дни ще имат за задача да управляват фейсбук страницата на ЕП, като наблюдават какво се случва през деня в парламента, избират подходяши теми, които да споделят в социалната мрежа, и модерират дискусиите там.

В конкурса, кандидатстването за който беше до 26 октомври, можеха да участват младежи, които живеят в страна членка на ЕС и са на възраст над 18 години.
Желаещите трябваше да се вместят само в 30 секунди и да представят себе си и своята мотивация в кратък видеоклип – по начин, който да е креативен, забавен и нестандартен.

Екипът щатни редактори избра десетимата финалисти, а кои ще са тримата щастливци, ще определи вотът на потребителите във „Фейсбук“ на адрес https://www.facebook.com/europeanparliament?sk=app_486773804696227#_=_

Сред избраните освен двамата българи, са трима души от от Полша и по един представител от Гърция, Чехия, Великобритания, Испания и Италия.
Към настоящия момент най-много гласове са събрали Магдалена Малиновска (Полша), Вики Пехливани (Гърция) и Калина Самолевич (Полша).
Гласуването приключва на 7 ноември по обяд.