Консултациите между Реформаторския блок и ГЕРБ вървят по план, увери лидерът на ДБГ и съпредседател на парламентарната група на Блока Меглена Кунева.
След продължилите повече от два часа разговори, Кунева бе категорична, че не са разпределяни министерски постове.
"Няма формални предложения – нито дадени, нито приети по отношение на министерски постове.

Правим програмата стъпка по стъпка, след като успеем да изчистим всички въпроси по програмата, ще дойде ред и на министерските постове", посочи тя.
"Вървим по план. Обсъдихме теми, които миналия път бяха спорни. Ще бъдат ясно формулирани и прецизирани. Утре ще разменим всяка една от групите какво сме направили по програмата си и ще направим нов текст", обясни Кунева.

На свой ред Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че в събота ще представят текст на програмната декларация, която трябва да съдържа общото между ГЕРБ и целите на РБ.

"Искането ни беше колегите до неделя да предложат коментар на всичко, написано до момента.
Имахме искане в събота да получим техните виждания и конкретни предложения за МС.

Неслучайно, защото виждането за структурата на МС, разпределението на отговорностите, е съществена част от коалиционното споразумение”, добави Дончев.
В събота поотделно работните групи на двете политически сили ще обсъдят детайлно текста, сходствата на предложеното в проекта с предизборните им програми, а в неделя на среща в Народното събрание ще изчистят вариантите.

"Оформихме профила на реформите в секторите правосъдие, здравеопазване, образование и в административната реформа",
каза от своя страна Румяна Бъчварова.

"Успяхме да изчистим до голяма степен петте основни разминавания. И сме много удовлетворени от това, че продължихме разговора в посока изясняване реформите, които трябва да проведем. Отделните детайли, които се появиха като различия са в начина, по който трябва да бъдат реализирани", посочи още Бъчварова.

Тя поясни, че решението на Изпълнителното бюро на партията е Бойко Борисов да оглави бъдещото правителство.
"Механизмът за взимане на решения между бъдещите коалиционни партньори ще бъде на принципа на консенсуса
с възможност за изразяване на особено мнение", разясни тя.

"Ситуацията е динамична. Това, че днес има напредък в разговорите, не означава, че утре този напредък не може да бъде унищожен", коментира Томислав Дончев днешния скептицизъм на Борисов за съставяне на правителство с РБ. Кунева пък си го обяснява с огромното напрежение от отговорността да се направи кабинет и желанието за по-бързи резултати.