Министър-председателят на Унгария оттегли предложението на проект за въвеждането на данък върху интернет след продължителните масови протести в страната. „Таксата в сегашната си форма не може да бъде въведена“, каза премиерът Виктор Орбан, цитиран от „Би Би Си“.

Протестите срещу предложението започнаха в неделя, когато демонстрантите хвърляха стари части от компютри по сградата, в която се намира седалището на партията на Орбан.

Проектозаконът предвижда заплащане на такса за всеки гигабайт прехвърлена информация. Протестиращите също така се опасяваха, че този закон, освен финансова тежест, ще доведе и до ограничаване на свободното изразяване и достъпа до информация.

Плановете за „интернет данъка“ бяха обявени за първи път през миналата седмица, когато проектобюджетът за следващата година бе представен в парламента. В него се предвижда задължение за интернет доставчиците да плащат данък от 150 форинта (0,48 евро) за всеки гигабайт трафик на данни.

Преди ден около 100 000 унгарци излязоха отново на протест в столицата Будапеща срещу планирания от правителството данък върху трафика на данни. Гражданите изразиха недоволство и срещу политиката на премиера Виктор Орбан, която според тях подкопава демократичните основни и влошава отношенията с партньорите от Европейския съюз.