Изпълнителни директори на КТБ са призовани в следствието за сравнителен почерков материал, за експертиза, предаде репортер на БГНЕС.

Първият, който излезе от следствието бе Георги Христов. На влизане единственото, което каза е, че е призован по телефона. След това стана ясно, че е извикан за сравнителен материал за експертизата. Не е бил разпитван.

Единственият, който говори до момента пред медиите от директорите бе Илиан Зафиров. Той каза, че не знае за какво е извикан и също е призован по телефона. Зафиров е категоричен, че КТБ може да бъде оздравена. Според него, не е късно, защото реално погледнато просрочията са само 12%. "Тази дупка от 4 млрд. не знам откъде я изкопаха", заяви Зафиров.

Според Зафиров, който също както другите изпълнителни директори е временно отстранен, "тази дупка стига до Китай", пошегува се той. Зафиров каза, че дупката била предопределена още през юни или юли, когато е имало изказване за дупка от 3,5 млрд. лева. Той коментира, че методиката, по която е работено за доклада, който излезе, е доста широка. И така в нея може да влязат "и дракони и зайци". "Така че зависи как ще се прилага, каза той.

На въпрос дали смята, че заданието е нарочно такова, че да се намери дупка в КТБ, той припомни, че те са изнесли някои факти, които мисли, че подкрепят тази теза. Той отказа да дава оценка на Искров. "Има кой да му даде оценка, който го назначава, той ще му даде оценка", коментира Зафиров. Отказа да каже имена на ВИП-клиенти и каза, че всички клиенти са им ВИП. Зафиров добави, че над 90% от информацията, която излиза по медиите не е особено точна. Той опроверга тезата за безлимитни кредитни карти, каза, че такова нещо няма в природата.

Зафиров подчерта, че и банков надзор се е правел регулярно. Дистанционният надзор е ежедневен. Той е категоричен, че ако нещо е манипулирано при този надзор, се хваща. Зафиров подчерта, че КТБ е била с най-добрите ликвидни буфери и за пример даде това, че банката е издържала при големия процент тегления на привлечени средства. За него в банков надзор работят добри професионалисти, които си вършат добре работата, а сега се опитват да ги обвинят, че не са наблюдавали банката достатъчно внимателно, въпреки че това е правено. "И искат под този претекст да оневинят бездействията и действията на останалите участници в тази история", каза още Зафиров. Очаквайте още подробности.