"Групата реши да предложим трета точка от проекторешението на бюджетната комисия да отпадне". Това съобщи председателят на комисията Менда Стоянова пред журналисти след среща на парламентарната група на ГЕРБ, продължила около 10 минути, предаде БГНЕС.

По останалите три точки ще бъдат представени редакционни корекции, каза Стоянова и обясни защо се е стигнало до това решение. "Идеята на трета точка беше в кратки срокове да бъде изработена промяна, която да транспонира текстовете от директивата, чието наше задължение е да ги транспонираме до 31 декември, които досега не са транспонирани. Идеята беше да се транспонират веднага, за да могат евентуално да се използват за оздравяване на банката при подходяща оферта и желание на инвеститор", обясни Стоянова.

Изчетеното от Иван Искров предложение на Оманския фонд, обаче, беше наречено "нагло предложение" от Стоянова. "То ясно показва, че намеренията на въпросния инвеститор не са сериозни. Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчно изисквания към себе си за оздравяването, докато имат такива към държавата. Ще призовем точката да се оттегли и да не се гласува в зала", каза Стоянова.

ГЕРБ обаче държат на точка първа, която според Стоянова гарантира, че българските банкови закони ще бъдат в синхрон с европейското законодателство. "Държим и на точка втора, която ще гарантира незабавното изплащане на гарантираните депозити на граждани, защото те чакат пети месец да ги получат. Срокът за транспониране на европейската директива е догодина през юни, а ние настояваме това да се случи сега", обясни Менда Стоянова.

По отношение на оставката на Иван Искров Менда Стоянова коментира, че от трибуната на Народното събрание самият Искров е обвинил всички депутати, че нарушават независимостта на БНБ, като й препоръчват каквото и да било. "Още по-малко имаме право да поискаме оставката на гуверньора, защото това е натиск срещу Националната банка, но мисля, че г-н Искров дори да няма основания да бъде считан за нарушител по закона, има морална отговорност пред цялото общество. Той е управител на тази банка и точно по негово време, за съжаление, имаме пробив в доверието, което е недопустимо", каза Стоянова.

Тя бе категорична, че няма как политическите сили да накарат Искров да се оттегли, но го призовават да прояви морал. "В последните седмици ръководството на БНБ се опитва да прехвърли отговорността на политиците, а в същия момент управителят казва, че никой няма право да му дава препоръки и указания", коментира след заседанието на парламентарната група и Лиляна Павлова.

Тя попита защо четири месеца квестурата на банката е бездействала и не е направила мерки за оздравяване, а днес управителят обявява, че КТБ вече няма как да бъде оздравена. "Не получихме отговори на много въпроси. Защо последната инспекция в КТБ показва, че всичко е наред? Защо счетоводните отчети на КТБ, заверявани от международна одиторска компания показват, че всичко е наред? Защо БНБ взе решение и позволи на КТБ да купи банка "Виктория", която в момента е във фалит благодарение на това решение? След пет месеца специален надзор се оказва, че банката е неспасяема с огромна дупка в капитала. Никой не получи отговор на тези въпроси", завърши Менда Стоянова.