Правителство на малцинството е една неразделна част от всяка демократична държава и система. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, предаде БГНЕС.

Според Плевнелиев, ако се поучим малко от опита на световните демокрации – не само европейските, ще видим, че ние не откриваме колелото и топлата вода по никакъв начин. Правителства на малцинствата е имало много, големи коалиции, широки коалиции, коментира той.

За държавният глава, обаче по-важното било друго-да има ясна програма за действие. Абсолютно убеден, че няма да създадем по-високо ниво на стабилност, ако останем само с политически намерения, декларации, включително и правителство на малцинството, което е създадено на база само на чисто политически подход и декларации, заяви Плевнелиев. Той заяви, че вярва, че устойчиво правителство днес България може да има единствено и само ако има ясно разписана програма за действие и тя да бъде конкретна. За него програмата трябва да бъде разписана по месеци, да бъде публична и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя.

Имаме нужда от реформи, които са плод на широк консенсус. Защо да не бъдат подкрепени от повече политически партии? Всички са за административна реформа, всеки иска реформа в сектор "Сигурност", всеки иска да имаме по-добре работещи регулатори. Защо да не се подкрепят от всички, запита Плевнелиев. Същевременно очевидно, по думите му, по някои важни въпроси ще има разногласия – данъчна политика, политика по отношение на държавните финанси, спасяване или оставяне на една банка да фалира. Нека и това да бъде така. В един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход. За мен решението е правителство преди всичко с ясна програма за действие, която е публично обявена и е ясно кой коя част от нея подкрепя, добави той.

Според него парламентът е мястото, където трябва да видим окончателната и успешна формула за съставяне на правителство в България. Държавният глава заяви, че е оптимист и давал всичко от себе си. Днес стартираме консултации, ще чуя всяка една от политическите партии по отделно. Ще имаме дълги разговори и обстойни, ще минем през всички теми в държавата-от спешните проблеми, които има за решаване, от неотложните, но и стратегическите, каза той. Плевнелиев изрази надежда, че този парламент ще работи, ще намери устойчиво решение за правителство. Като държавен глава по време на консултациите ще призова всяка една от политическите сили да работят, посочи той. Плевнелиев заяви още, че България има нужда от работещо правителство, има спешни въпроси, но и стратегически проблеми, които трябва да бъдат адресирани и решени в рамките на 43-то Народно събрание.

Той информира още, че австрийската страна днес е потвърдила намеренията си за инвестиции във вече дадения на концесия блок "Хан Аспарух" в българския Черноморски шелф, където се очаква да стартира следващата фаза на проекта. Общата инвестиция е около 1,5 млрд. евро. Плевнелиев е оптимистично настроен, че в следващите от 3 до 4 години България може да намери находища на свой собствен газ. Връщаме се отново на темата с "Южен поток" дали си даваме сметка, че европейските правила изцяло отговарят на българския интерес, че третият либерализационен пакет ще даде възможност и време, ако намерим българска газ по същата тази тръба да стигне до европейските и българските консуматори. Бих посъветвал следващото правителство да отстои националния интерес като изпълни проекта "Южен поток", синхронизирано с европейските правила, каза още държавният глава.