Народното събрание ще работи до гласуване на решение по казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) и приемане или отхвърляне на предложенията, приети от комисията по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.

След близо два часа дебати по темата "КТБ" депутатите са далеч от гласуване, а по програма в 11:00 часа трябва да започне парламентарният контрол. Поради тази причина ръководството на парламента предложи отлагане на контрола до гласуване по първа точка, а именно решение за КТБ. Възможно е дебатите да продължат и след 14:00 часа, когато по програма приключва заседанието, решиха депутатите.

В началото на дебатите председателят на временната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова повтори тезата си от вчера, че решението на комисията цели единствено даде повече време на БНБ да си свърши работата и да не изгони инвеститор, който е в София има желание да помогне с оздравяването на банката.

"Задължително е да има международно разследване за КТБ. Хората, които са замесени в тази схема, ще я повторят след години, ако няма такова разследване сега", заяви от трибуната по време на дебатите Мартин Димитров от Реформаторския блок. Димитров призна, че в РБ имат притеснения за трета точка от решението на бюджетната комисия. Според него най-евтиният начин е държавата да предостави гаранция за вземане на кредит от Фонда за гарантиране на влоговете. "Най-евтиният начин е държавна гаранция, с която фондът да вземе кредит. Ако другата алтернатива е държавни пари да отидат в КТБ, ние сме против", каза Димитров.

Не е ли направило впечатление на БНБ и институциите изключително високата лихва по депозитите, което е сигурна гаранция, че една банка изпитва затруднения. Не е ли направило впечатление на "Банков надзор" на БНБ, че само дни след взимането на кредитите те са пренареждани? Не е ли направило впечатление, че някой е дал нареждане на българските държавни фирми да преместят сметките си в тази банка и кой ще плати цената на риска?

Тези въпроси зададе от трибуната по време на дебатите Румен Гечев от БСП. БСП настоява за изпълнението на закона за кредитните институции такъв, какъвто е, поради това, че въпреки опитите ни от лятото досега, се оказва, че няма как да бъде оздравена банка, която повече от три месеца е затворена. Няма такъв инвеститор, според нас, който, за да спаси 5 лева, ще вложи още 500 000 лева, убеден е Гечев. Според него, би било чудесно банката да бъде оздравена. "Работихме денонощно в опит да проверим възможно ли е тя да бъде оздравена, но за голямо съжаление не може да бъде оздравена", подчерта Гечев.

Ние сме против оздравяването на КТБ с обществени средства. Няма как да искаме държавата да налива милиарди и да покрие невъзвращаемите и необслужвани кредити и ако тази банка стартира може би ще са необходими милиарди, но това е безсмислено начинание. С 10 млрд. ще спасяват 5 лева, това противоречи на логиката. Трябва да видим при какви условия можем да вземем решение по казуса. Ние подкрепяме изпълнението на действащото законодателство всички български граждани и фирми, които имат депозити до 100 000 евро, могат и трябва да бъдат компенсирани от българската държава, категоричен е Гечев.

Не сме съгласни бюджетът на България да се връзва едва ли не за всякаква банка, която има някакви временни проблеми или каквито и да е проблеми. Нашата група няма никога да подкрепи подобни решения, отбеляза Гечев, като по думите му българската общественост бива лъгана, а реални инвеститори няма.

Подкрепа за приетото в комисията по бюджет и финанси обеща Ивайло Калфин от АБВ. Според него е необходимо "не да удължаваме срока, не да търсим незнайни инвеститори от някъде, но да поискаме някой да ни даде анализ, и този някой е БНБ при различните опции за развитие на този случай какво струва това на икономиката и на бюджета." "Обществото трябва да разбере за какво става дума и затова е необходима международна фирма, която да каже къде са парите, за щото в проекта на ДПС пише кои са депозантите", каза още Калфин и допълни, че това няма да отговори къде са парите, защото този, който е вложил пари не ги е източил.

Срещу варианта държавата да участва с каквито и да било средства в оздравяването на КТБ се обяви и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той се съгласи с Румен Гечев, че предложеното от комисията решение означава, че занапред държавата ще трябва да финансира всеки банкер, който падне под капитала си.