Докато не се промени законодателството, мобилните камерите ще работят по същия начин. В началото на годината знаете, че имаше тълкувателно решение на съда, в което се казва, че нормативно не е уредено тяхното използва. Това каза в сутрешният блок на БНТ Антон Антонов, началник на отдел „Пътна полиция”.

Това решение на ВКС гласи, че глобите направени от пътните камери са незаконни.

„Разпореждането е камерите да се използват по класическия способ, чрез спиране на водача на място, да му се даде възможност да обжалва констатираното решение и от там нататък се съставя акт за установяване на административно нарушение”, каза той и допълни, че това е променило много практиката за контрол, тъй като организацията на тази дейност се организира месечно.

„190 000 са установените нарушите ли за тази последните 9 месеца”, заяви Антонов и обясни, че за да се подобри това положение мобилните камери трябва да се върнат на пътя. По думите му, тези мобилни камери си в пъти по евтини от западните аналози.

„Тези камери преминаха една доста трудна процедура в института по сертификация. Сертифицирано е както устройството така и програмата, която работи с него. Цената на една такава камера е от 12 000 лева до 15 000 лева”, каза още Антон Антонов.