Интересна тенденция се заформя на имотния пазар - хотели се продават "на парче", апартамент по апартамент. В момента няколко обекта в столицата се предлагат по този начин.

Една от сградите се намира до хотел "Кемпински Зографски". Доскоро е била на един собственик, който е отдавал жилищата както за дългосрочни периоди, така и за краткосрочни (на хотелски начала). В един момент инвеститорът решил да продаде апартаментите поотделно и вече е успял да реализира немалка част, пише вестник "Преса".

На купувачите не се налага преустройство и вадене на специални документи, тъй като от самото начало сградата е замислена като апартаментен хотел и всяко жилище е отделено като самостоятелен имот.

От 1-2 години частично се разпродава и хотелският комплекс "Парк инн", който се намира зад закрития увеселителен парк "Софияленд". Обектът е собственост на гръцкия фонд "Блухаус". Според запознати с бизнеса собствениците пристъпили към продажба на части от комплекса, защото резултатите и запълняемостта не съвпаднали с очакванията им.

На същия принцип се разпродават няколко по-малки хотела в столицата, както и "Гранд оазис" в Слънчев бряг. Съдебен изпълнител е обявил публичен търг за морския имот, като е предвидил опция кандидатите да наддават поотделно за всеки апартамент.

Свръхконкуренцията в сектора, падащите цени на нощувките, задължения към банки и нуждата от свеж капитал са най-важните фактори, които принуждават инвеститорите да разпродават "на парче".