Днес започват консултациите на държавния глава Росен Плевнелиев с парламентарно представените партии.

За консултации от 14:00 часа днес са поканени първо представителите на АБВ, а от 16:00 часа, тези на „Атака”.

Очаква се лидерът на „Атака” Волен Сидеров да не дойде на консултациите, които вече определи като ПР акция на Плевнелиев.

„Не виждам никаква логика да ходя да се консултирам с президента, който по конституция е длъжен да даде мандата на най-голямата сила. Какво да се консултирам? Освен, ако не е решил да даде на мен мандата”, коментира Сидеров, цитиран от bTV.

Президентът ще обсъди с политическите партии неотложните задачи и реформи, които са на дневен ред, и приоритетите на 43-ото Народно събрание. Той ще обобщи резултатите от проведените консултации с представителите на парламентарните групи, след като разговаря с представителите на парламентарната група на ГЕРБ.

Съгласно изискванията на Конституцията президентът провежда консултации с парламентарно представените политически сили, преди да връчи мандат на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

На предварителните разговори, проведени на „Дондуков” 2 на 15 октомври 2014 година, президентът Росен Плевнелиев и парламентарните сили постигнаха съгласие консултациите да се проведат последователно с всяка една от парламентарните групи.