Икони на светци, картини, вълнени чорапи, сладко от плодове, шишета с ракия и домашни вина, сирене... Това са само част от хилядите подаръци, получени по време на предизборната кампания от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Хората от цялата страна, които го харесват защото е "готин" или "защото им е спасил живота" го следваха по време на изявите му в страната.
Неизменно обаче най-интересен ще остане подаръкът на единствения българин със "зелен Оскар" за опазване на околната среда - Стойчо Стойчев. Знаменитият нашенец се занимава с проекти за царски орел, който е заселен в Родопите, защото бил изчезнал преди време. Именно един от тези орли ще носи името Бойко, пише "Стандарт". Стойчев е директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците и получи престижната международна награда "Уитли" за принос в опазването на природата. Призът, известен още като "Зеленият Оскар", е бил връчен лично от Нейно Кралско височество принцеса Анна на специална церемония в Кралското географско дружество в Лондон на 8 май тази година. Причината е приносът на Стойчев за успешно провеждащата се стратегия за опазването и увеличаване популацията на последните живеещи в диво състояние царски орли в България.

Освен реещата се птица, която ще носи името на Бойко, десетки други дарове красят кабинета на Борисов в централата на партията. Едно от тях е статуетка на бик, която винаги да напомня на Борисов за трагедията в село Бисер през 2012 година и за това, че благодарение на бързата реакция на държавата тогава баща и син все още са живи. "Помните ли 6 февруари?" Това попита гражданин при слизането от колата му в Хасково Бойко Борисов. "Помня всичко, още ни викат да пишем обяснения защо пратихме хеликоптери да спасят хората", отговори Борисов. Мартин Йорданов е един от хората, които бяха спасени с военните хеликоптери на фаталната дата 6 февруари.

Йорданов със сълзи на очи разказа как секунди са го делили от смъртта и само с хеликоптера е можело да бъдат спасени. Той и синът му са се задържали върху колата си, секунди след като хеликоптерът издига бащата, колата е пометена от водата. "Само няколко секунди ме деляха от смъртта. Благодаря ви, че взехте бързо решение, мъжът е мъж, когато взема бързи решения", каза Йорданов. Именно той донесе статуетка бик и каза на Борисов, като го погледне, да знае, че има двама души, които са живи заради него. Йорданов донесе и малка икона на свети Георги за Бойко Борисов.

Има и хора, които не даряват предмети или вещи, те даряват сърцата си. Една от тях е възрастна жена от Симеоновград. "Всички, които те подиграват заради пътищата, които строиш, не им обръщай внимание. Нищо добро да не виждат, щом имат очи да правят политика от живота и безопасността на децата ни. Три дена те чакам и разпитвам кога ще дойдеш, за да те прегърна и да ти кажа, че всички ние тука се молим за тебе всеки ден и се сещаме за тебе всеки ден, така както се сещаме за децата си", каза дамата на Борисов и с това го просълзи. Борисов беше в града, за да се поклони пред паметния мемориал на загиналите преди 3 години 6 деца при катастрофа по Великден.

"Най-скъпи са ми десетките икони, които ми подаряват хората в цялата страна. Винаги съм бил убеден, че вярата е помагала винаги през вековете на българския народ и го е крепяла. Затова, когато ми подаряват икона, тя ми става много скъпа, защото е доказателство, че българите не сме се обезверили и се уповаваме на добротата и силата на вярата и народа ни", каза за Борисов. Той сподели още, че всички дарове са му скъпи и той много ги уважава. Пази ги в кабинета си в централата на ГЕРБ. "Така винаги, когато видя някой от тях, се сещам за хората, които са ми ги подарили и поводите за това", обясни още бившият премиер.

Също по време на кампанията екологът Стефан Аврамов подари на Борисов снимка с глухар. Те са много трудни за снимане, защото могат да се видят само в няколко секунди, докато са влюбени, защото тогава виждат само женската. Екологът му пожела да се върне като премиер и да поглежда снимката на глухар, която му подари, и да помни, че трябва да пази България.