Руски изтребители вдигнаха НАТО в бойна готовност, след като за пореден ден извършиха изненадващи маневри над цяла Европа, стигайки този път чак до Великобритания и Португалия. В сряда следобед 26 самолета са летели над Черно, Балтийско и Северно море, като се е наложило самолети на пакта да бъдат вдигнати и да придружат руските машини до връщането им обратно.

Руските самолети били изтребители и бомбардировачи. Голяма част от тях са били с изключени системи за обмяна на данни, с които при учения те подават сигнал и се идентифицират. Тъй като това застрашава гражданската авиация, НАТО прати свои самолети да придружават военните машини на Русия, казаха от пакта в Брюксел. Според говорител на НАТО маневрите не са нарушили чуждо въздушно пространство, но били необичайни като място и брой участващи самолети.

Говорителят не уточни как руснаците са стигнали до Великобритания и Португалия, без да влизат в чужда територия. НАТО се сдържа откъм даване на информация, а Кремъл мълчи за военните си маневри.

Германски, турски, норвежки и британски военни самолети са били вдигнати по тревога и са принудили руските нарушители да се върнат обратно на своя територия. НАТО критикува руските си партньори, че в т.нар. учения те са нарушили без предупреждение чуждите граници, не са предоставили летателните си планове и са

отказали контакт – задължително условие при провеждането на военни тренировки. Осем самолета са били засечени над Балтийско море, 4 над Черно море и 14 над Северно море. Според данните на НАТО досега руските ВВС са нарушили над 100 пъти тяхното пространство.