Румъния вече много изпреварва България в реформите на правосъдието и вътрешните работи, което ще има политически последствия. Това стана ясно от думите на служебния министър на правосъдието Христо Иванов.
„Разликата ще проличи в очаквания през втората половина на януари редовен доклад на Еврокомисията за напредъка на двете страни, който пак се очертава лош за страната ни, но значително по-положителен за северните ни съседи“, посочи той.

Иванов не допусна Комисията да раздели България от Румъния, които вече осма година заедно наблюдава в посочените области. Отпадането на т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка, с който се осъществява наблюдението, само за една от двете страни досега беше табу за Брюксел.

Иванов представи пред генералния секретар на Комисията, г-жа Катрин Дей, плановете на правителството за съдебна реформа.

„Не можем да очакваме кой знае колко позитивен доклад и трябва да се подготвим за това“, каза той пред журналисти след срещата. „Беше подчертана засилващата се разлика между България и Румъния и този контраст е нещо, което трябва да ни притеснява и е допълнителен фактор, който трябва да ни мобилизира на политическо ниво“, обясни той.

„Общият дух е, че засилващият се контраст между България и Румъния в следващия доклад ще личи още по-ясно и той ще почва да има политически импликации“, каза Иванов.

Помолен за коментар, говорителят на Комисията Марк Грей посочи, че следващата Комисия под председателството на Жан-Клод Юнкер ще реши съдържанието на предстоящите доклади за България и Румъния. Петгодишният й мандат започва на 1 ноември.

"На срещата днес съдържанието на тези доклади не е било предрешено", каза Грей. "Всеки, който погледне последните доклади на Комисията и заключенията на Съвета по тези доклади, ще види различни подходи към България и Румъния", добави Грей. "Нищо не се е случило от тези заключения насам, което да промени тази тенденция".