"Обществото ни е болно от несправедливост". Тази констатация направи по БТВ председателят на БСП Михаил Миков.

Така той обясни първата законодателна стъпка на левицата в парламента - внасянето на законопроект за прогресивно подоходно облагане, който ще внесе повече справедливост при облагането на различните социални групи и ще даде глътка въздух на хората с най-ниски доходи.

"Коалиране между лявото и дясното трябва да става при достатъчно възможности и ясни цели. Не може левицата да участва в управление, за да изпълнява дясна политика", коментира другата актуална тема Михаил Миков. По думите му при сегашните условия е невъзможна голяма коалиция, тъй като тя се прави с големи партньори, а в случая ГЕРБ имат 84 депутата, БСП - 39. Той не скри, че е имало политици, които са смятали за възможно, при определени условия, БСП да участва в управлението. "Аз не съм от тях", категоричен бе лидерът на социалистите.

За кризата с КТБ Михаил Миков заяви, че оздравяването или фалитът на банката е изцяло в правомощията й. По думите му оздравяване ще има, ако има желаещи да инвестират, ако няма и ако състоянието е такова, каквото е описано – ще има процедура по несъстоятелност. "Въпросът е всичко това да става ясно, прозрачно и без зад него да надничат едни или други интереси. КТБ, освен банка в тежко състояние, е и ключ към 12% от българската икономика", каза още лидерът на социалистите.

Отправените в медиите критики на членове на БСП към част от ръководството на партията Миков определи като опити за заемане на властови позиции и за компрометиране на определени хора. "Има млади и в ИБ, има млади на всички нива, но повечето млади хора не превръщат междупоколенческите отношения в кауза на вътрешнопартийна битка", каза още лидерът на БСП. Конкретно за изказванията на Кирил Добрев той заяви, че не честно да наричаш хора от ръководството фараони, при положение, че си народен представител четвърти мандат. "Да си част от Националния съвет, от парламентарната група и изведнъж да се правиш на паднал от луната и на големия революционер – не е честно", каза още Миков. Той допълни, че промени в БСП ще има на всички нива.