Въпросният фонд е компания, регистрирана в офшорна зона и не е държавният фонд на Оман – това даде да се разбере Милен Керемидчиев, бивш заместник-министър на икономиката в правителството на НДСВ. Пред БНТ той прокара разделителна линия между държавните фондове на държавите от Персийския залив и въпросната компания, за която се твърди, че има интерес да инвестира в КТБ и да участва в съживяването на банката.
Според Керемидчиев, държавните фондове на държавите от Персийския залив са “фондове за бъдещи поколения”. Те са създадени за да има средства, след като свърши петрола на конкретната държава и затова те инвестират в други области, в сигурни дългосрочни инвестиции.

Милен Керемидчиев припомни, че същата фирма, регистрирана в оманска офшорна зона, преди време е инвестирала в покупката на фирмите за почистване на София “Волф” и “Диц”, а също така в проекта “Супер Боровец”, където нищо не се случва.

За мен това е един параван за навлизане отново на неясни капитали в България, – каза Керемидчиев и допълни – БНБ трябва да кажат с кого преговарят за КТБ.

За КТБ е важно търговско решение – да има инвеститор, който да иска да дойде, каза още Милен Керемидчиев. Той смята, че банката е загубена като такава. Просто се надявам да не се харчат пари на данъкоплатеца извън фонда за гарантиране на влоговете ,каза още Милен Керемидчиев.