"Не мога да му простя. Как ще застана пред гроба на майка ми в събота на Задушница? Той ме обиди, че не съм девствена. Късно е за прошка!".

С тези думи 39-годишната поетеса Албена Хинкова от Пловдив отхвърли извинението в съдебната зала, което й поднесе нейният събрат по перо Николай Славов. На 2 юли т.г. по време на литературна сбирка в клуб "Младост" пред десетина творци той се обърнал към Албена: "Кажи бе, моме! Макар че ти не си мома, но това няма значение".

"Как се осмеляваш да ме обиждаш? Защо да не съм мома?", побесняла поетесата и обявила на всеослушание, че е непорочна. Това предизвикало бурен смях у Славов. Но Хинкова се разгневила още повече и обявила, че ще го съди. "Когато се оженя, след първата брачна нощ чаршафът ми ще е кървав!", отсякла тя пред смаяните творци. И светкавично побегнала към Съдебна медицина. Оттам си извадила документ, че е девствена и хименът й е напълно запазен.

Сега това удостоверение е основно веществено доказателство по делото, което Хинкова води срещу Славов в пловдивския районен съд и иска обезщетение в размер на 3000 лева. На второто заседание днес ищцата се яви в червен костюм и ботуши. Друга поетеса от същия клуб Милена Стоянова пък дойде, преоблечена като Гергана от поемата "Изворът на Белоногата" на Петко Р. Славейков. Тя обаче е на страната на подсъдимия.

"На предишното заседание Хинкова заяви, че жените трябва да бъдат морално чисти като Славейковата Гергана", поясни Стоянова. Ден и половина й коствало да изнамери нужните дрехи, за да се премени. "С тая престилка е трудно да се движиш в градския транспорт. Но в същото време топли и би предпазила младите момичета от безплодие", заяви Стоянова. Категорична е, че Хинкова не е права и дори осмива поведението й.