Младото българско сопрано Соня Йончева, която постигна голям успех миналия сезон, когато дебютира в Метрополитън опера като Джилда в "Риголето" на Верди, ще се завърне отново на сцената на престижния оперен театър в Ню Йорк като Виолета в "Травиата", съобщава в. "Ню Йорк таймс".

Йончева ще бъде Виолета в Метрополитън опера на 14,17,21 и 24 януари догодина, заменяйки Марина Поплавская. Промяната, която е необичайна в опера, където ролите са разпределени години напред, ще позволи на нюйоркската публика да чуе Йончева в нова голяма роля на Верди много по-скоро от очакваното, пише "Ню Йорк таймс".

Йончева предизвика сензация миналия сезон, когато се превъплъти в образа на Джилда, след като сопраното Александра Курзак се оттегли заради бременност. Критикът на "Ню Йорк таймс" Антъни Томасини похвали "прекрасното сценично присъствие" на Йончева и "великолепния й, дълбок глас" в ролята и написа, че тя "изглежда като артист на ръба на голяма кариера".

Ролята на Виолета е голяма стъпка за Йончева, която първоначално трябваше да дебютира в Метрополитън опера този сезон като Мюзета в операта "Бохеми" на Пучини. Тя ще бъде заменена в тези спектакли на "Бохеми" от латвийското сопрано Марина Ребека, която също ще пее ролята на Виолета в редица постановки на "Травиата" през декември и началото на януари.