Държавите с нововъзникващи пазарни икономики в Азия откриха това, което развитият Запад констатира преди време - че парите и нещата, които могат да се купят с тях, носят щастие, съобщава Асошиейтед прес.

Нивата на самооценка на щастието на бързоразвиващите се икономически нации, като Индонезия, Китай и Малайзия сега се доближава до тези на САЩ, Германия и Великобритания.

Последните три богати нации редовно оглавяваха през изминалите години хитпарадите на щастието.

Това пролича от най-новото световно проучване на изследователския център "Пю" във Вашингтон.
Запитаните от 43 държави трябваше да се позиционират на т.нар. "стълбица на живота", като най-горното стъпало съответстваше на възможно най-добрия живот, а най-долното - на възможно най-лошия.

Център "Пю" проведе същата анкета през 2002 и 2005 г. в повечето от тези страни. Това позволи на изследователите да установят наложилите се във времето тенденции.

Данните разкриха, че все пак съществуват известни вариации за щастието, което парите могат да купят. Така например 56 на сто от малайзийските респонденти оцениха със "седмица" или повече положението си върху "стълбицата на живота".

Значително повече от 36-те процента в Бангладеш, които си дадоха същата оценка в значително по-бедната страна.
Но в Германия, където брутният вътрешен продукт е значително по-голям, удовлетворени от живота се оказаха 60 на сто от запитаните.
Само с 4 процента повече от значително по-скромните малаизийци.

И ако богатството наистина играе значителна роля в щастието, други изследвания отбелязаха, че то не е единственият значим фактор.
Така например жените са по-склонни да бъдат щастливи, отколкото мъжете. Незадомените и хората на средна възраст като че ли по правило са по-нещастни в сравнение с тези, сключили брак, и с по-младите хора.

Азиатците, които мислят, че парите носят щастие, също са по-уверени в бъдещето си. Големи слоеве от населението в Бангладеш, Тайланд, Индонезия, Китай, Филипините и Индия очакват техния живот значително да се подобри през следващите пет години.
Изследването установи, че най-нещастни от живота си са хората в Йордания, Египет и Тунис.

Те фигурират и сред най-големите песимисти относно близкото си бъдеще. Проучването отчете, че политическите и социалните неразбории също могат да изиграят своята роля в преценката за щастието.

Испания, чиято икономика значително се сви след световната криза, показа по-ниски нива на щастие през последните години.
Основният извод от изследването е, че за последните 7 години в 8 от 14-те страни с бързо развиващи се икономики, процентът на щастливите хора, оценяващи се със седмица върху "стълбицата на живота", се е удвоил.
Най-голям скок бележат Индонезия, Китай, Пакистан, Малайзия и Русия.