У нас практиката е самозащитилият се да бъде съден, ако посегне на нахлулия в дома му, ако на него не са му посегнали по същия начин. Преди празниците от Министерски съвет и Правосъдното министерство анонсираха готвени промени, които могат да бъдат разчетени и като приближаване на практиката у нас към американската. Дали е така обаче, управляващите трябва да разяснят след Нова година.

Според Красимир Кънев изменения в текста няма и разпоредбата за неизбежната самоотбрана остава същата като в действащия Наказателен кодекс. Адвокатът не е съгласен и с погрешното впечатление за американския опит. Това каза самият той пред Нова телевизия.

„Засипани сме от новини за обрани възрастни хора в малките населени места. Имаме вълна от битова престъпност", отбеляза Павел Чернев. По думите на националиста на това бедствие може да се отговори или чрез поставяне на полицай във всеки двор, което е невъзможно, или чрез промяна на закона и неговата логика, така че "той да пази дворовете".

Според Чернев проектът на готвените промени не съдържа нищо ново по отношение на неизбежна самоотбрана. „Тя трябва да отговаря по сила и интензитет на противоправното нападение. Когато си нападнат, трябва да отговориш с адекватни на нападението средство или сила. Ако те нападнат с нож, трябва да се отбраняваш с нож".

Според Красимир Кънев при влизане с взлом в дома жертвата може да използва огнестрелно оръжие за самозащита, даже и ако срещу нея е използвано хладно.

Чернев посочи обаче, че съдебната практика е различна. „В случай, в който в дома на дадено лице е проникнал взломаджия и собственикът го е застрелял, на него се образува абсолютно задължително дело". Според бившия депутат необходимо е да бъде преразгледана цялата философия на „неизбежната самоотбрана", чиито параметри трябва да се разширят в закона.

В БХК смятат обаче, че тези параметри са разширени много отвъд международното право и в момента. „Българският закон дава възможност за употреба на сила и огнестрелно оръжие в много по-широк диапазон, отколкото европейският, американският закон и повече, отколкото трябва", заяви Красимир Кънев. Според правозащитника държавата е тази, която трябва да защити живота и собствеността, защото в България имало достатъчно полицаи.