Наводненията поставиха в риск бъдещата зърнена реколта, съобщи bTV. Пороите спряха сеитбата и според земеделците това ще се отрази на добивите. В същото време складовете са пълни със зърно от тазгодишната реколта.

В складовете на кооперацията в село Татарево тонове непродаденото зърно залежават в очакване на по-висока цена.

Най-добрата оферта, която фермерите получават в момента е 270 лева за тон, което е почти наполовина от цената за миналогодишната реколта. А дъждовното лято оскъпи двойно новата реколта.

При добри условия пшеницата може да се съхранява и година. Но фермерите се нуждаят от свежи пари за новата реколта.

„Проблемът е в това, че ни трябват оборотни средства. Сега сме в кампания на засаждане на есенниците, после идва кампанията, местата които и трябва да ги изорем, за да подготвим за сеитба на пролетниците. И това всичко е свързано с пари”, заяви Тенчо Тенчев.

А на полето положението изглежда още по-рисково. Заради дъждовете сеитбата в района е спряна. И повече от 50% от площите все още не са засети с пшеница

Късната сеитба носи нови загуби на фермерите. Заради калта техниката не може да влезе в полето. А там, където вече е засято, пороят буквално е отнесъл почвата и е оголил семената.

„Фатално е. При оптимални срокове до 10 октомври, вече на края да сеем не може да очакваме това, което е при една нормална сеитба. Добивите ще са по-малки”, коментира и Димитър Желязков.

Едва ли по-ниският добив ще доведе до зърнена криза. Но според земеделците рискът хляба да поскъпне е реален.