Има опасност нивата на реките във Великотърновска област да достигнат критичните си норми. Това съобщи Фокус, позовавайки се на Хидрометеорологичната обсерватория в града.

Към момента нивата са на половина от критичната точка, но покачването им продължава поради непрестанните валежи и високите температури, които топят снежната покривка.

„Нивото на река Янтра при великотърновския кв. „Чолаковци” е 301 см, при критична норма 600 см. При село Каранци то е 260 см. Джюлюнска река е близо 300 см, а критичната стойност е 500 см. Нивата за сега са в норма, но очакваме в събота, неделя и понеделник те да достигнат дори до критичните стойности”, обясниха от ХМО.

За изминалото денонощие най-много валежи са паднали в село Костел - 17,6 л/кв. м, във Велико Търново и Елена са измерени по 15,6 л/кв.м. В Павликени са паднали 11,5 л/кв.м., а в Крушето и Кесарево по 14л/кв.м. Тези цифри не изглеждат големи на пръв поглед, но от ХМО предупредиха, че 15-16 литра за 24 часа не е малко при месечна норма 70-80 литра. „Това е близо една четвърт от цялата норма и също са големи количества.

"Още повече, че през последните няколко дни постоянно вали и почвата е абсолютно преовлажнена. От тук нататък и 10 л за едно денонощие ще са много, защото няма къде да попият”, подчертаха от обсерваторията. Валежите в областта са паднали равномерно почти навсякъде. Във Велико Търново вали дъжд и към момента.