Национален протест срещу постигнатото единодушие между "ГЕРБ и ДПС за КТБ" ще се проведе в петък от 18.30 часа пред Народното събрание. Призивът за провеждането на гражданския протест се разпространява в социалната мрежа Фейсбук. За по-малко от десет часа близо 500 души са потвърдили, че ще присъстват, съобщи БГНЕС.

Организаторите призовават към протест заради решението на временната парламентарна Комисия по бюджет и финанси, която в сряда реши, че до 6 ноември Народното събрание трябва да приеме законодателни промени, които да накарат БНБ да оздравява банки с отрицателен капитал, каквато се явява и Корпоративна търговска банка. Срещу това решение гласуваха депутатите от БСП лява България, както и от Реформаторския блок. Реформаторите обаче подкрепиха други решения на Комисията по бюджет и финанси, които бяха подкрепени и с гласовете на представители на ГЕРБ и на ДПС.

"Така повече не може! Наше гражданско право и дълг е да се защитим от произвола. НИЕ можем да разградим модела КОЙ. Гражданите срещу Мафията", посочват в анонса за протеста неговите организатори, повечето от които са участвали и миналогодишните протести срещу кабинета на Пламен Орешарски.