Заровени своеобразни депа за разпределение на гориво са открити при проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТ), съобщи пред Нова телевизия директорът на агенцията Стефан Цанков. По думите му 43% от пробите, взети от различни бензиностанции в страната, са показали отклонения в нормите за качество на горивото.
Бензиностанциите на територията на страната са 2 700. Има и неизвестен брой ведомствени, които постоянно растат.
По думите му некачествени горива се откриват дори и в големите бензиностанции. „Основният проблем е в малките ведомствени бензиностанции, в които хората се лъжат да заредят, заради по-ниските цени", обясни Цанков.
Експертът съобщи, че има отклонения в пробите на горивата, които не са толкова тежък проблем. „Но имаме и случай, в които констатираме, че даденото гориво изобщо не е дизел", каза той.
„Бензин или дизел, който се отклонява повече от 10% от цената, със сигурност има данъчни измами или е разреждан по някакъв начин. И този, който търси евтиното гориво, рискува да развали автомобила си", коментира от своя страна шефът на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.
Нашите обекти са лесно проверими. Ние от години твърдим, че се проверяват основно големите бензиностанции. Сред нашите членове проверката показа, че почти няма съставени актове от ДАМТ, допълни той.
След проверката стана ясно още, че 549 бензиностанции изобщо не фигурират в списъка на Агенцията за метрологичен и технически надзор. „Фактът, че тези бензиностанции са изчезнали от списъците, е доста показателен и определено има икономически интерес хора да са получавали пари, за да премахнат тези обекти от базата данни", каза Цанков.