Кой кое министерство ще управлява в новото правителство? Слуховете и догадките са много. "Нова телевизия" обяви най-спряганите имена за министерските кресла.

Всички очаквания са министър-председател да бъде Бойко Борисов. Другото спрягано име за този пост бе това на Румяна Бъчварова, но тя опроверга клюката.

Менда Стоянова пък е сред спряганите за вицепремиер с ресор финанси и икономика.

Цветан Цветанов няма да бъде вътрешен министър. Възможно е на поста да остане сегашният титуляр Йордан Бакалов.

Друг служебен министър - Даниел Митов - може да остане начело на външното министерство. Там обаче има конкуренция, поне според слуховете - Меглена Кунева. Друга мълва праща Кунева в министерството на правосъдието, вместо сегашния титуляр Христо Иванов.

А обичайните заподозрени за регионалното развитие и за енергетиката са Лиляна Павлова и Делян Добрев от ГЕРБ.

Още не се знае дали ще има правителство. Но пък слуховете за неговите бъдещи членове са в изобилие още отпреди изборите. Част от имената се спрягат по навик. Друга част отразяват само нечии желания за министерски пост. Трета може и да се окажат сериозни намерения. Така или иначе мълвата до момента сочи най-голяма конкуренция за министерството на здравеопазването.

„Аз мисля, че не това е важното, кой какъв пост ще заеме. По-важното е това, че аз имам отношение към здравеопазването и ще направя всичко възможно да има коректни стъпки в тази посока”, обяснява д-р Стоян Тонев, народен представител от ГЕРБ.

Генерал Тонев е един от най-обсъжданите за поста. Говори се още за неговите бивши колеги от ВМА професор Николай Петров и доцент Крум Кацаров.

И още слухове за бъдещи министри от ГЕРБ – Томислав Дончев поема отново еврофондовете. Ивайло Московски се връща в министерството на транспорта. Владислав Горанов – финансите. Всичко това – при самостоятелен кабинет на ГЕРБ. Но в коалиция с Реформаторите нещата ще изглеждат другояче. Защото отсега вървят тихи оплаквания – евентуалните партньори искали много постове.

„Как да кажа за трети път, че от страна на Реформаторския блок – тука гледам вашите зрители и със съзнанието, че детето ми в момента е добре – не сме водили водили разговор за министерски постове. Повтарям, не сме водили разговор за министерски постове. Ако някой твърди обратното, той е лъжец”, обясни Петър Москов от Реформаторския блок.

Спорове имало и за социалното ведомство. От КТ „Подкрепа” държат да излъчат неговия титуляр. Заговори се за шефа им Димитър Манолов. ГЕРБ обаче също държат на поста. Експерт обаче ще се търси за министерството на земеделието. Не било изключено служебният министър Васил Грудев да остане на поста си.