Подължаването на политиката на диктат от страна на ЕС може да принуди Унгария да предприеме радикално решение и да го напусне. "Унгария може да напусне Европейския съюз, ако Брюксел ще определя как трябва да се управлява страната". Това заяви председателят на унгарския парламент и депутат от управляващата партия Фидес Ласло Кьовер, цитиран от световните агенции.
Той посочи, че опитите на Брюксел да диктува как да се управляват страните наподобява на методите на Москва до 1989 г, съобщава унгарското онлайн издание origo.hu.

Кьовер добави, че това е "кошмарен сценарий" и че се съмнява, че "ще се стигне дотам". Кьовер каза още, че НАТО и ЕС сами по себе си не са проблемът, а фактът, че "Евроатлантическият свят е разклатен морално".

Той посочи, че от края на комунизма насам правителствата и финансовите лидери на някои от западните държави вярват, че могат да направят всичко.

Опозицията в Унгария реагира остро на изказването на Кьовер. Партия "Диалог за Унгария" призова премиера Виктор Орбан да "дисциплинира" председателя на парламента, тъй като мненията му вредят на международните интереси на всички унгарски граждани. Партията добави, че е време Орбан да обяви дали бъдещето на страната е свързано с Брюксел или с Москва.

EurActiv пък коментира, че през последните месеци "управлението на Орбан се сближава все повече с режима на Владимир Путин".