След хвърлените оставки на трима министри от своето правителство и след среща с президента Абдула Гюл, турският премиер Реджеп Ердоган обяви промени в кабинета.
Сред сменените е министърът по европейските въпроси Егемен Багъш, чието име също бе цитирано от пресата във връзка със скандала, разтърсил висшите етажи на властта в Турция. Багъш, който за момента не е обект на обвинения от страна на турското правосъдие, е сменен на поста си от депутата от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мевлют Чавушоглу.
Освен Багъш бяха сменени министърът на вътрешните работи Муамер Гюлер, на икономиката Зафер Чаглаян и на околната среда Ердоган Байрактар – тримата, подали оставки вчера вследствие на разразилия се корупционен скандал.
На тяхно място Ердоган посочи досегашния помощник-държавен секретар Ефкан Ала за министър на вътрешните работи, депутата Нихат Зейбекши за министър на икономиката и Идрис Гюлудже – на околната среда.
Вицепремиерският пост се поема от депутата от ПСР Емрула Ишлер, за министър на транспорта е назначен друг депутат от управляващата партия – Лютфи Елван.
Министър на правосъдието става бившият вицепремиер Бекир Боздаг, а министър на семейството и социалната политика – Айшенур Ислам. Министерството на науката, промишлеността и технологиите се поема от Фикри Ъшък, а на спорта и младежта – от Акиф Кълъч.
"Някои мои колеги подадоха оставка във връзка със случващи се събития. Някои от тях напуснаха постовете си във връзка с предстоящите избори, на които ще се кандидатират. Някои аз сам предложих на президента", каза Ердоган. Той пожела на новите министри успешна работа.
Часове след оставката на тримата министри вчера в Истанбул се събра голяма манифестация на протестиращи срещу премиера Реджеп Ердоган, която бе разпръсната от полицията.
Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат събралите се около 5000 души в квартал Кадикой. Освен там според турски медии демонстрации снощи имаше и на други места в Истанбул - недалеч от офисите на Ердоган в квартал Бешикташ. Протести имаше и в столицата Анкара и в град Измир. В социалните мрежи се разпространява призив за голяма демонстрация срещу корупцията във властта и срещу Ердоган, която се планира за петък на площад "Таксим".