Американска корпорация придобива българската компания "Телерик" за $263 млн.! Тази новина гръмна и обиколи света миналата седмица. И отшумя като октомврийски дъжд, неотразена от редовия българин, улисан в личната си борба за оцеляване. А трябваше, защото историята на "Телерик" е като историята на всеки един от нас - трябва да оцеляваме и да се развиваме напук на собствената си държава.

Прилича на приказка, но не съвсем. Трима от основателите на "Телерик" - Светозар Георгиев, Васил Терзиев и Бойко Яръмов, се познават от университета. Не завършват с гениална бизнес идея, а всеки започва напълно различна кариера. Георгиев работи в рекламна агенция, а в края на 2001 г. Терзиев го кани за маркетинг мениджър в софтуерната фирма SwiftPro. Там е и Яръмов. В SwiftPro те срещат и четвъртия създател на "Телерик" - програмиста Христо Косев. Той е единственият ИТ професионалист сред четиримата - изпълнителните директори Светозар Георгиев и Васил Терзиев например имат дипломи за бизнес администрация. По думите им обаче по онова време и двамата са убедени, че дори да продават домати, ще ги продават добре.

Започват да продават аутсорсинг услуги. Не онези, които са характерни за повечето останали български играчи на глобалния софтуерен пазар, а собствени продукти. Те не са насочени към крайния потребител, а към програмисти, които търсят начин да разработват технологиите си по-бързо. За 12 години "Телерик" става най-големият софтуерен разработчик в страната. В момента компанията има над 650 служители в България и представителства в Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Индия. И така до миналата седмица, когато създадената от Георгиев, Терзиев, Яръмов и Косев компания бе продадена за невижданите за българска независима фирма 262,5 млн. долара!

Сделката е истинско чудо в родния бизнес

Светлина в тунела на родното финансово, политическо и морално блато. И поредното доказателство, че когато човеконенавистният бюрократичен и корупционен апарат бъде заобиколен - нещо, което IT сферата позволява, нещата се получават.

"Вълнуваме се да съобщим, че "Телерик" постигна споразумение за придобиване от Progress Software (progress.com), базирана в САЩ публична компания, специализирана в разработването, внедряването и управлението на пакет от бизнес приложения. Те са в бизнеса от 1981 г. и тяхната технология се използва от близо 140 хил. организации в повече от 180 страни", пишат в блога си "Телерик".

Купувач е базираната в Бедфорд, Масачузетс, Progress Software, която е създадена от студенти в MIT (Масачузетския технологичен институт) и е познато име на софтуерния пазар от над 30 години. Цената пък е най-висока не само за независима, създадена в България компания, но и изобщо за софтуерен разработчик в Централна и Източна Европа.

Компаниите обявиха, че заедно ще развиват цялостна облачна и локална платформа за създаване на приложения. Сделката е логична и за двете страни, тъй като фирмите взаимно се допълват, пише "Капитал". "Телерик" предоставя инструменти за разработване на мобилни и уеб апликации, основно потребителски интерфейси. В началото на годината компанията пуска базираната в облака Telerik Platform, която обединява всичките й услуги в цялостно решение и система за управление на уеб съдържание. Тоест чрез нея разработчиците имат достъп до всички нужни им инструменти за създаването на приложения като известния сред софтуерните експерти продукт Kendo UI за създаване на сайтове и приложения с HTML5 и Javascript.