Темата е да дадем пълна информация за поставените под специален надзор КТБ и банка "Виктория". Това са резултати от проверките, а не одити, от три компании и паралелната проверка от банков надзор на БНБ.

Това заяви на заседание на временната бюджетна комисия гуверньорът на БНБ Иван Искров, предаде репортер на БГНЕС.

Затова сме тук, да ви запознаем и с предстоящите решения на БНБ. Очакваме да разберем намеренията на политическите сили в 43-ото НС, доколкото всички декларират желание за намиране на най-доброто решение за КТБ, но и да разберем дали предвиждате някакви законови промени, които се отнасят до специалния надзор, уточни Искров. Водени от принципа за откритост и прозрачност УС на БНБ изготви доклада, който е внесен в НС и който беше публикуван на интернет-страницата на БНБ, заяви Искров.

Главата цел е да подпомогнем работата на народните представители при вземането на решение при този изключително сложен казус. Първият ни стремеж е коректна информация, както чрез този доклад така и чрез изчерпателни отговори в това заседание, защото през последните месеци сме свидетели на доста добре организирана кампания срещу БНБ с оглед да се отклони вниманието само към БНБ и в значителна степен се постигна дискредитиране и компрометиране на банката, убеден е Искров.

Виждаме как не спират опитите за натиск върху БНБ. Това няма да се случи, БНБ действа и ще действа само в рамките на законите с оглед защита на обществения интерес, категоричен е Искров. Той подчерта, че е мит, че БНБ е против пазарно решение на проблема и отваряне на КТБ. "Това не е вярно. БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ ако се окаже, че има отрицателен капитал. БНБ не преценява, БНБ следва по закон да отнеме лиценза на банката.

Доста хора очакват да получат парите си и сме задължили квесторите да внесат до 31 октомври окончателните финансови отчети, каза Искров. Следва това, което е записано в Закона за кредитните институции – БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, след което БНБ е длъжна да отправи искане за откриване на производство по несъстоятелност, след което до 20 дни Фондът за гарантиране на влоговете започва изплащане на гарантираните депозити до 100 000 евро.

Въпрос на решение на депутатите е дали те ще решат да променят закона, така че да се даде възможност за отлагане на вземането на решението, но в момента БНБ работи по закона такъв, какъвто е, посочи председателят на УС на БНБ.

Искров открои три важни според него факта. "Първо, случаят с КТБ не е изолиран случай в световната история", каза той. Искров обърна внимание на факта, че още на 14 юли е заявил на среща при президента, че в нито един случай Централната банка на други страни не е била подлагана на такъв огромен натиск, както у нас. "Авторитетът на БНБ с или без Искров е изключително важен дълготраен актив, от който всички ние имаме нужда", настоя той.

На второ място, КТБ е изолиран случай у нас и благодарение на работата на "Банков надзор" и на БНБ като цяло, по време на голямата световна финансова криза у нас не е фалирала нито една банка. Третият факт е, че от юни досега БНБ с подкрепата на правителството е успяла да ограничи негативните ефекти върху останалата част от банковия сектор. "С общи усилия опазване финансовата стабилност в страната и доверието в банките – в края на септември депозитите в банките надхвърлиха нивата от май", подчерта гуверньорът на БНБ.