Възможно е в понеделник миньорите от мина "Черно море" в Бургас да не излязат от под земята след свършване на работа.

За това предупреди днес в Пловдив вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, предаде кореспондентът на БГНЕС в града под тепетата. Там и в открития въгледобив в Перник са най-близо до ефективни стачни действия, защото не са получавали заплати от месец и половина. Затова КНСБ настоява за спешна среща по проблема утре или вдругиден между браншовите съвети на енергетиците и миньорите с представители на Министерството на икономиката и енергетиката. Подобна е ситуацията със заплатите и в другите мини, готови за протести са и миньорите от Марица Изток.

Пламен Димитров, президент на КНСБ, призова днес държавата да поеме част от дълга на НЕК, за да може поне донякъде да се овладее кризата. Той каза, че става дума за политическите проекти - АЕЦ "Белене" и Цанков камък, които са натрупали дълг от 1 и половина милиарда лева. Тук държавата трябва да се намеси, категоричен беше той.

Лидерът на синдиката говори и за проблема КТБ от гледна точка на хората, които имат там влогове или зависят пряко от банката, защото работят в предприятия и организации с блокирани сметки - те не са по-малко от 100 000, каза той. Според Димитров, трябва да се даде шанс на частни инвеститори да спасят банката, а новият парламент трябва да промени Закона за гарантиране на влоговете според европейските изисквания. Особено тревожен е ефектът за работещите във военно-промишления комплекс, защото у нас има само две банки, в които предприятията от него могат да държат сметките си и едната от тях стои затворена от четири месеца.